Плат е общо название за всички видове текстилни изделия във вид на плоска материя с малка дебелина, определена ширина и неограничена дължина, които се произвеждат по различни технологии, най-често тъкане, плетене, премрежване, сплъстяване. В някои случаи думата се използва и като синоним само за тъканите материи (тъкани), изработени от две взаимноперпендикулярни системи от нишки (основа и вътък), които се кръстосват в определена последователност, наречена сплитка. В много случаи имената на платовете идват точно от названията на съответните сплитки (сатен, рипс, жакард и др.) и не са свързани с конкретния материал, използван за изработката. В много езици не се прави разлика между понятията "плат" и "текстил". Материалите, от които се правят платовете, могат да са от естествен (растителен и животински) и от изкуствен произход: памук, лен, вълна, коприна, найлон, ликра, полиестер, спандекс, акрил и много други.

Тафта- шумящ, лъскав, гладко изтъкан плат от копринени или синтетични нишки. Думата е от персийски произход и означава "усукана сплитка". Тафтата се счита за луксозна тъкан, подходяща за булчинско и бално облекло. Традиционно копринената тафта е била тъкана на ръчни станове в Италия и Франция, а до 1950-те и в Япония, но днес най-големият ѝ производител е областта Бангалор в Индия, като производството е модернизирано и силно конкурентно (на страни като Китай и други от Средния и Далечния Изток, които през 1970-те години правят опит да влязат на пазара). Копринената, а и изкуствената тафта изискват химическо чистене и гладене от опаковата страна с топла ютия без пара.

Органза- фина, прозрачна тъкан, традиционно тъкана от копринени нишки, а в днешно време често и от полиестери и найлон. Най-луксозната органза все пак си остава копринената. Известни с производството си на органза страни са Китай, Индия, Франция и Италия. Ефирната органза е подходяща и предпочитана материя за сватбено, бално и вечерно облекло, а също и за пердета.

Шифон е лек, фин и прозрачен плат, изтъкан от памук, коприна или синтетични влакна. Тъче се от фина, но здраво усукана прежда. Шифонът трудно се поддава на обработка, но той пада на дипли и изглежда добре. Въпреки малкото си тегло, той е доста здрав. Използва се за вечерни тоалети, вечерни блузи, пасмантерия, шалове и пеньоари. Намира сериозно приложение в колекциите висша мода на Карл Лагерфелд за "Шанел", Джон Галиано за "Кристиан Диор", Кристиан Лакроа, Валентино.

Сатен е тъкан, типична с лъскавата си лицева и матовата си обратна страна. Сатен е названието и на специфичната техника на сплитане, за която подходящи са дълговлакнести нишки като коприната, найлонът и полиестерът. Поради своята гладкост, сатенът е често използвана материя за производство на облекло, което е в директен контакт с кожата (бельо, нощници), както и на спални комплекти и дамаски. Тъй като пада тежко и красиво, е предпочитана тъкан и за сватбено, бално облекло и вратовръзки. От сатен още се правят балетни пантофки и бейзболни якета. Коприненият сатен може да се пере в перална машина до 40°, и се глади от обратната страна на плата, с топла ютия без пара, през друг плат.

Спандекс - или още наричан еластан е силно еластичен плат, с блясък наподобяващ кожа.

Полиестерът е синтетична материя, от чиито нишки могат да бъдат изтъкани всички видове платове. Когато при даден артикул е посочен полиестер като плат, се има предвид, че е 100% изкуствена материя.